Menestymisvyöhyke: I-VIII

Kataja on luontainen ja laajasti pohjoiselle pallonpuoliskolle levinnyt ikivihreä havupuu. Katajanmarjat ovat biologisesti oikeasti käpyjä, mutta kansankielessä niitä on kutsuttu aina marjoiksi. Kataja on kaksikotinen kasvi. Marjat kypsyvät 3 vuoden aikana. Marjat ovat ensimmäisenä kesänä raakoja ja vihreitä. Toisena vuonna marjat kypsyvät sinisiksi ja kolmantena vuonna ne ovat tummansinisiä tai lähes mustia. Katajan marjoja on köytetty rohtona kansanlääkinnässä sekä erim. riistan, kalan ja alkoholijuomien mausteena. Katajanmarjat ovat lievästi myrkyllisiä, ja niiden käyttöä suurina määrinä tulee välttää. Fruticetumin kataja on marjova löydös Lohjansaaresta, jonka emokasvi on tuottanut runsaasti satoa vuosittain.