Koristeomenat

KORISTEOMENALAJIKKEET:

Perusrunko M26 tai Antonovka-siementaimi

 

Neuvoksenpuu (‘Kommerzienrat Eschenmeyer’)

Riippaoksainen, kasvutavaltaan kapeahko. Lehdet keväällä tumman punertavat, hopeanhohtoiset ja nukkaiset.

Myöhemmin lehtien väri muuttuu tumman vihreäksi. Kukat 4 cm, ruusunpunaiset. Hedelmä 2,5 cm, kirkkaanpunainen ja punertavamaltoinen.

 

AAMURUSKO
Lähtöisin Helsingin Lauttasaaresta. Kookas, mutta kuitenkin sirolatvuksellinen puu. Kukkanuput vaaleanpunaiset. Kukat 3-4 cm läpimittaiset hennon vaaleanpunaiset, puolikerrannaiset. Voidaan käyttää punakukkaisten koristekirsikoiden sijasta.

DOLGO
Alunperin venäläinen lajike. Hillittykasvuinen ja keskikokoisensi jäävä puu. Kukinta runsas, valkoinen. Hedelmät n. 3 cm, soikeita voimakkaan kirkkaanpunaisia. Malto kellertävää, happoista ja hyvin soseutuvaa. Mehuihin ja hilloihin Dolgo antaa punaisen värin. Sopiva Rose-tyyppisten viinien valmistukseen. Kestävä rupea vastaan.

ERSTAA
Kotimainen, Erstaan kartanosta Nastolasta. Puu hillittykasvuinen, latvus tiheähkö, vanhempana osittain riippuva. Kukinta runsas, valkoinen. Hedelmät n. 3-4 cm, pyöreitä, loistavan keltaisia, toiselta sivultaan kirkkaan oranssisia. Maku imelähkö, lievähappoinen. Kypsänä erinomainen mehuomena. Ennen täyttä kypsyyttään korkean pektiinipitoisuutensa vuoksi sopiva hilloihin ja hyytelöihin. Melko korkea C-vitamiinipitoisuus.

HOLLOLA T
Erittäin kaunis ja kestävä valkokukkainen Malus baccata-tyyppinen koristeomena Hollolan kirkon edustalta.

HOLLOLAN ADOLF
Nämä ovat Hollolan kirkon edestä poistettujen ikivanhojen puiden pelastusjälkeläiset.
Ovat kauniita ja runsaskukkaisia M baccata tyyppejä.

Hopa

Punakukkainen, myös lehdet keväällä punertavat, mutta muuttuvat myöemmin vihreiksi.

HYVINGIENSIS
(Rautatienpuu) Siperianomenan riippaoksainen muoto, joka muodostaa sateenvarjomaisen latvuksen. Runsaskukkaisin omenapuumme, kukat valkoiset. Hedelmät 4 cm kokoiset kellanpunaiset, hyvä hillohedelmä. Erittäin talvenkestävä.

COWICHAN
Helsinki, Munkkiniemi. Kukat 5 cm läpimittaiset, vaaleanpunaiset. Hedelmät pienet ja tummanpunaiset, säilyvät koristeellisena pitkään talveen. Puu keskikokoinen ja leveäkasvuinen.

KIRJAILIJA
Kasvaa Helsingissä sekä Töölössä että Ruskeasuolla. Puu kasvutavaltaan leveähkö ja koristeellisen muotoinen. Hyvin suuret vaaleanpunaiset kukat, läpimitta jopa 7 cm. Hedelmät pitkänomaisia, tummanpunaisia. Lehdistö punertava.

LINNANMÄKI
Emopuu Helsingin Linnanmäellä. Puu kasvultaan matala, pensastava. Kukat tummanpunaiset ja puolikerrannaiset. Hedelmät tummat, viininpunaiset. Lehdistö kesäasussaan punavihreä. Pensastavan kasvutapansa vuoksi sopii pieniinkin pihoihin.

LUUNA
Pohjois-Suomessakin menestyvä punakukkainen ja isohedelmäinen purppuraomena. Voimakaskasvuinen punakukkainen koristeomena Keski- ja Pohjois-Suomeen. Hedelmät kookkaat ja sisältäkin punaiset, taloudessa käyttökelpoiset.

MAKAMIK
(Malus x adstringens) on tunnetuimpia koristeomenalajikkeitamme. Se on lähtöisin Ontariosta Kanadasta ollen Isabella Prestonin risteytyksiä vuodelta 1933. Puu kasvaa noin neljämetrikseksi ja latvukseltaan leveäksi. Kukkien väri on alussa tummanpunainen, kukinnan jatkuessa vaaleneva, ja kukkiessaan kesäkuussa 4,8 cm läpimittaisin kukin pysähdyttävän upea. Kukinta on runsas ja jokavuotinen. Puun lehdet ovat punertavat. Hedelmät ovat kirkkaanpunaisia ja läpimitaltaan keskimäärin 2,6 cm.

MARTHA
Syntynyt Minnesotassa USA:ssa. Siitä julkaistiin ensimmäinen kirjallinen lajikekuvaus jo v. 1839. Suomeen Marthan tuottivat v. 1934 vuorineuvos G. Serlachius Mäntän tilalleen ja paroni R. de la Chapelle Tenholaan Lindön puutarhaan, minkä taimistosta sitä ryhdyttiin levittämään. Puun kasvu on hillittyä ja se jää keskikokoiseksi. Puu kukkii aikaisin keväällä suurikokoisin kukin. Nuppuasteella ne ovat vaaleanpunertavat ja kauniita harmahtavaa, nukkapintaista lehdistöä vastaan. Satoikään puu tulee varhain ja tekee omenia vuosittain.

Hedelmä on läpimitaltaan 4 – 4,5 cm. Pohjaväri on keltainen, mutta kirkkaanpunainen väri peittää hedelmän laajalti pinnan ollessa sinertävän vahainen. Maku on mausteinen ja hapahko, mehukas. Sato voidaan korjata syys-lokakuun vaihteessa ja se säilyy marraskuulle. Hedelmät ovat hyvin sopivia taloustarkoituksiin – mehuksi, hilloksi ja hyytelöksi. C-vitamiinipitoisuus on hyvin korkea.

PEPINKA ALTAISKAJA (puuttuu)
Venäläinen risteytys Altain koeasemalta (Ranetka purpurovaja x Pepin safrannyj) Kukat valkoiset. Hedelmät n. 3 cm, ovaalin kartiomaisia, kirkkaanpunaisia. Maku makeahkon happoinen. Lajike on ruvenkestävä ja hyvin talvenkestävä.

PERÄPOHJOLA
Lapista lähtöisin vuodelta 1917. Malus baccata-tyyppinen marjaomena. Kukinta runsas ja valkoinen hedelmät 3 cm kirkkaan punaiset. Hyvä mehu- ja koristeomena Pohjoiseen.

RANETKA (Ranetka purpurovaja)
Eräs hienoimmista valkokukkaisista koristeomenistamme. Omenat pienehköt loistavan tummanpunaiset. Hyvä mehukäyttöön. Terve ja kestävä.

RENOWN (kuollut)
Englantilainen marjaomenalajike, jota Suomessa on kokeiltu parikymmentä vuotta. Kukat valkoiset. Hedelmät n. 4-5 cm kokoiset, litteänpyöreät. punaoranssiset. Maku hyvin lievästi happoinen ja voimakkaasti sokerinen ja hyvin mehuisa. Todellinen pieni herkkuomena.

RESQUE
(Pelastaja) Puu keskikokoinen. Valkokukkainen, hedelmät pyöreitä, n. 4 cm, kirkkaanpunaisia. Hedelmät syömäkelpoisia.

Rixi

Purppuraomenapuu. Kukat, lehdet ja hedelmät punertavia.

ROYALTY
Kukat keskikokoisia hyvin tummanpunaisia, lehdistö myös tumma. Hedelmät aivan pieniä, sopivat koristekäyttöön.

TUMMA KAUNOTAR
Helsinki Linnanmäki. Puu isokokoinen ja pystykasvuinen. Hyvin runsaskukkainen. Kukat n. 4 cm läpimittaiset, puolikerrannaiset ja voimakkaan tummanpunaiset. Lehdistö koko kesän tumman punavihreä.

WABISKAW
Kanadalainen koristeomenalajike Voimakaskasvuinen puu. Lehdet keväällä punertavia, kesällä pronssinvärisiä. Kukkii runsaasti, kukat suuret puolikerrannaiset tummanruusunpunaiset, heteet voimakkaan keltaiset. Hedelmät 3 cm karmiininpunaiset, vailla käyttöarvoa. Kaunein punakukkaisista.

SPLENDOR (Red Splendor)

Peräisin Minnesotasta. Kaunis kukinta, pienet marjat.

TAMMISAARI

Tumman purppuranpunaiset kukat, hedekmän halkaisija n. 4 cm, melkein mustia, puu n. 4 m korkea. Lajike on peräisin Siuntiosta Mirjalan taimistolta.

PAAVO

Peräisin Karniemen puutarhalta (Kokemäen arboretum), Ruusunpunanen näyttävä kukinta, hedelmät n. 2 cm halk. punaiset. Puu roteva, hyvänmallinen ja terve.

MUSTA RUDOLF

Kukat punaiset, lehvästö purppuranpunainen.

Koristeomena (Malus baccata)

Vanha alkuperäinen laji. Kukat valkoiset tai hiukan punertavat, runsaasti pieniä keltaisia marjoja. Latvus leveä, puun korkeus 4-6 m.